"... kesin olan bir şey var ki, o da, elektromanyetik keşiflerin, bütün insani ilişkilerde eşzamanlı 'alan'ı yeniden yaratmış olduğu-dur; öyle ki, insan ailesi artık 'küresel bir köy' koşulları altında yaşamaktadır. Şu anda biz kabile davullarıyla çınlayan tek bir büzüşmüş uzayda yaşıyoruz."
Marshall McLuhan'ın (1911-1980) Gutenberg'le başlayan basım devriminin getirdiklerini ve elektronik devrimin getireceklerini kendine özgü mozaik yaklaşımıyla ele aldığı Gutenberg Galaksisi, yayımlandığı 1962 yılında "eleştirel düzyazı" niteliğiyle yazarına Kanada'nın en önemli edebiyat ödülü olan Governor General's Award'ı kazandırdı; o tarihten bugüne defalarca basıldı; Almanca, Fransızca, İspanyolca, İsveççe, İtalyanca, Japonca, Katalanca, Lehçe, Portekizce, Rumence, Sırp-Hırvatça ve Yunancaya çevrildi; 200.000'den fazla sattı ve bir kült kitap haline geldi. Bütün tezleri bir yana, iletişim diline kazandırdığı "küresel köy" kavramıyla McLuhan'ın ilk "medya gurusu" olmasına yardımcı oldu.
Yöneltilen bütün eleştirilere karşın, getirdiği cüretkar tezlerle "basılı söz" yaşadıkça canlılığını koruyacak olan bu kitap, ülkemizde de, özellikle son yıllarda, çok konuşuldu, çok tartışıldı - bundan böyle okunacak.